Audiatur et altera pars /Să ascultăm și alte păreri – Dumitra Deac

D.G. Stimată doamnă Deac Dumitra, în momentul de față vă aflați în Austria, unde vă ocupați cu îngrijirea bătrânilor la domiciliu – cum percepeți dumneavoastră această activitate?

D.D.Activitatea de îngrijire la domiciliu a unei persoane vârstnice, eu o percep ca și îngrijirea unui membru al familiei care este în neputință, bolnav sau bătrân, gândindu-mă că și eu voi avea cândva nevoie de ajutorul unei alte persoane!

D.G. Cum a decurs interviul de recrutare și cu ce sentiment ați plecat prima dată la drum?

 D.D. Interviul cu firma D&C Gumann, a decurs foarte profesional, întrebările cu datele personale fiind în limba română, iar cele cu expresii uzuale în limba germană! Am fost încurajată și ajutată să îmi dezvolt modul de conversație în limba germană!

D.G. Cu ce v-a fost mai greu să vă acomodați în această activitate?

D.D. Primul impact a fost destul de intimidant, deoarece am fost repartizată să îngrijesc un bărbat, căruia trebuia să îi fac duș și să îl bărbieresc la două zile, ceea ce eu nu mai prestasem! De asemenea, programul de lucru și suprafața mare a casei, m-a cam speriat, dar  m-am organizat și în câteva zile am intrat într-o rutină zilnică, în care am îmbinat programul administrativ cu explorarea mediului înconjurător în orele de pauză!

D.G. Este de știut că firma D&C Gumann , oferă șanse și doamnelor care sunt începătoare la limba germană, dumneavoastră care colaborați de 4 ani cu această firmă, ați depășit acest prag, care este motivul pentru care încă mai colaborați cu această firmă?

 D.D. Am rămas la firma D&C Gumann, din respect pentru corectitudinea, seriozitatea și  omenia lor, dar și pentru că mă simt în siguranță și că mi-au întins o mână  și m-au girat când am avut cea mai mare nevoie de un loc de muncă în străinătate.

D.G. Ritmul de lucru este stabilit la două luni, mai concret două luni se lucrează și următoarele două luni se intră în pauză, considerați că este prea solicitant acest ritm? Ați putea lucra în ture mai lungi?

D.D. Eu cred că este foarte bine două luni la lucru și două luni acasă cu familia, mai ales pentru doamnele mai tinere care au și copii, aceștia suportând mai ușor despărțirea de mamă . Eu am stat și 7 luni la lucru, din motive bine întemeiate, și nu mi-a fost foarte greu, mai ales că datorită tehnologiei vorbeam și mă vedeam zilnic cu familia!

D.G. Se tot vorbește în rețelele de socializare despre comisioane plătite către firmele de intermediere, dumneavoastră ați plătit comision la firma D&C Gumann?

D.D. În urmă cu patru ani, în prima lună când am încheiat contract cu firma D&C Gumann, am plătit contravaloarea taxelor pentru întocmirea licenței de lucru în Austria iar din a doua lună am primit salariul întreg, stabilit prin contractul de muncă! Referitor la acest aspect financiar ar fi nedrept să nu menționez și faptul că în firma D&C Gumann cu anumite ocazii se oferă premii în bani, deseori și cadouri.

D.G. Probabil că în toți acești 4 ani de când colaborați cu firma D&C Gumann, ați întâmpinat și probleme atât la locul de muncă, cât și personale, ați primit înțelegere de la firma intermediară? Vă rog să exemplificați!

D.D. Am avut ocazia să  solicit ajutor firmei, in rezolvarea unor probleme intervenite la prima familie și au fost foarte oportuni, venind la fața locului. Având fiul bolnav, acesta fiind și  motivul pentru care am plecat la lucru in străinătate, am apelat la omenia familiei Gumann, solicitând salariul in avans de multe ori, acesta fiind necesar pentru medicația copilului, și am fost ajutată imediat.

D.G. Se vorbește în rețelele de socializare, respectiv Facebook, că această muncă de îngrijire 24 din 24, este sclavie. Cum arată o zi din activitatea dumneavoastră de îngrijitoare? Vă considerați mai solicitată la lucru decât atunci când sunteți acasă în concediu?

D.D. Mie nu mi se pare sclavie, dar cred că depinde foarte mult de  fiecare îngrijitoare în parte, de ceea ce făcea în țară și ceea ce trebuie să facă la familia îngrijită din Austria. Eu în țară aveam de lucru și 10 ore pe zi, iar acasă trebuia să îmi organizez foarte bine timpul ca să îmi rezolv treburile casnice! Aici, in Austria, îmi organizez programul așa încât, am timp și de îngrijit persoana încredințată ( spălat, plimbat, program diversificat, hrănit, folosit toaleta) dar și treburile normale dintr-o casă: curățenie, gătit,  călcat rufe, ba chiar de multe ori, alături de doamna pe care o îngrijesc, tricotez, pictez pentru mine personal. Cu toate acestea, am timp să mă bucur și de timpul meu liber care îl consum în aer liber admirând natura și splendoarea orașului spre satisfacție sufletului și a minții.

D.G. Ce schimbări (bune și mai puțin bune),observați la dumneavoastră și familia dumneavoastră de când lucrați în Austria?(disciplină în organizarea programului, o limbă străină, cultură, tradiții, ocazia de a publica într-o carte, într-o revistă)

D.D. În primul an, am putut asigura tratamentul fiului meu! După ce acesta a plecat la Domnul, am rămas în continuare pentru a ne ajuta nora și cei doi nepoți, dar și pentru a ne rezolva noi unele probleme financiare!  Eu sunt mulțumită că,  în ultimii 4 ani, de când sunt în Austria, am reușit să învăț să mă descurc în limba germană, ceea ce mi se părea imposibil, am absolvit un curs de calificare la locul de muncă pentru activitatea ce o prestez cu drag, să vizitez orașul Salzburg,  să cunosc obiceiuri și tradiții din zonă și să cunosc familii deosebite cu care am o colaborare foarte  frumoasă, și să mă bucur de avantajele unor călătorii gratuite. Mulțumesc doamnei Daniela Gumann, care m-a stimulat și mi-a acordat oportunitatea de a scrie în antologia ” Picături din suflet”, din trăirea și experiența mea de îngrijitoare si că a publicat din poeziile mele in revista „Condeierul diasporei”. Tot la firma D&C Gumann s-a deplasat o echipă de televiziune de la postul TS TV care au realizat o serie de interviuri în care am avut și eu șansa să mă enumăr printre cei intervievați.

D.G. Ce recomandări aveți pentru doamnele care sunt la început în această activitate, sau sunt pe cale să aleagă acest drum?

D.D. Doamnelor care se hotărăsc să aleagă această nobilă activitate, le recomand să se înarmeze cu multă răbdare și să procedeze cu pacienții ca și cum ar fi proprii părinți sau bunici, sau , de ce nu, chiar și noi înșine, deoarece nici pentru noi timpul nu stă în loc! De cele mai multe ori funcționează efectul de bumerang, ceea ce dăruiești, aceea și primești!  Eu personal, sunt mulțumită că am ales acest drum, și mă bucur enorm când văd cât sunt de apreciată, respectată și dorită de familia îngrijită! Mulțumesc din suflet doamnei Daniela Gumann și domnului Constantin Gumann, că m-au acceptat în firma lor și că îmi sunt aproape sufletește ceea ce mă face să mă simt în siguranță .

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!