Cu părere de rău, dar nu mai „merge și așa” și nu va merge oricum, în îngrijirea bătrânilor din Austria!

Proaspăt întoarsă de la Viena, de la o ședință WKO unde am avut onoarea să reprezint întreg landul Salzburg alături de alți 5 colegi ce au reprezentat câte un land din Austria, am discutat punctual criteriile ce vor sta la baza acordării nivelului de calitate atât pentru agențiile de intermediere, cât și pentru îngrijitoare. Ședința a fost lungă, cu discuții pe fiecare subiect. Lista de criterii este destul de lungă și cu detalii. Urmare acestei ședințe, se vor prezenta aceste criterii mai departe către ministerul acreditat și vor deveni lege.

Unul din aspectele care vor afecta pe multe îngrijitoare, este faptul că nu se mai acceptă ca îngrijitoarea să nu aibă minimul de cunoștințe de bază a limbii germane – pentru cunoscători, cel puțin nivelul A1 de comunicare.

Un alt aspect care trebuie să vă atragă atenția, este faptul că nu se mai acceptă îngrijitoare fără calificare. Trebuie să vă spun că aici am avut nepăcuta situație cu care m-am confruntat când s-a spus că se știe public faptul că în România se fac diplome false și din acest motiv le scade credibilitatea acestora.

Deloc de neglijat este și faptul că bătrânii și familiile acestor ce solicită îngrijire la domiciliu, au făcut sesizări și plângeri referitor la nivelul ridicat al costurilor acestor servicii, motivând că mulți din ei nu-și pot permite să solicite aceste servicii datorită pensiilor reduse. În acest sens s-a ridicat problema până la nivel de minister ajungându-se la concluzia că vor lansa propuneri de colaborare cu statele aflate în situații dificile din Europa, cum ar fi Grecia și Spania pentru început, urmând a se extinde colaborarea cu țări din Asia. Această acțiune presupune că prin acumularea de personal nou din aceste state defavorizate, să se poată oferi servicii de îngrijire la prețuri accesibile pentru cei ce nu-și pot permite prețurile actuale.

Îngrijirea persoanelor vârstnice este un loc de muncă de viitor. La ora actuală 50% dintre îngrijitoarele din Austria provin din România, însă alte ţări ne ajung din urmă oferind cunoştinţe bune de limbă germană şi îngrijire. Aşadar calitatea îngrijirii joacă un rol din ce in ce mai mare în obţinerea unui loc de muncă în Austria şi Germania. Datorită controalelor riguroase, prevederilor legale şi concurenţei din ce în ce mai mari, în viitor v-a putea fi intermediată doar ingrijitoarea bine informată, calificată şi interesată de munca ei, care va găsi un loc de muncă plăcut cu beneficii cât mai mari.

Îngrijitoarea de bătrâni la domiciliu,  trebuie să-şi dovedească competenţele în principal la aplicarea normelor de igienă atât pentru persoana asistată cât şi pentru propria persoană, la mobilizarea şi transportul persoanei asistate, la alimentaţie şi administrarea alimentelor şi la supravegherea permanentă a stării de sănătate a persoanei asistate.

Construiţi-vă un viitor mai bun, investind în educaţia dumneavoastră! Astfel, nenumărate oportunităţi se vor deschide în faţa dumneavoastră un job mai bun, avansarea dorită. Pe fondul crizei economice, presiunea pentru angajaţi este tot mai mare. De ce să nu ai un avantaj în faţa colegilor, la actualul loc de muncă, sau în faţa celorlalţi candidaţi, atunci când încerci să obţii un nou loc de muncă?!

Lucrați cu profesioniști! Succesul nu este o întâmplare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!