Atunci când tac

„Tăcerea este cea mai perfectă exprimare a dispreţului.” George Bernard Shaw

Când tac, nu înseamnă că nu mai am ce să mai spun, sau că nu știu ce să răspund la răutățile unora, ci pur și simplu, consider că nu merită să vorbesc. Nu merită nici să reproșez și nici să creez discuții interminabile, pentru că este inutil și degradant. Cine mă provoacă, îmi subestimează inteligența, caracterul și omenia. Celor care mă provoacă, le spun că le știu gândirea, le cunosc frustrările, slăbiciunile și caracterul, iar eu nu sunt responsabilă de toate acestea. Am învățat că viața trebuie luată așa cum este chiar dacă uneori nu ne place. Progresul și realizările noastre atrag invidia și adesea stârnește bârfa. Indiferent de ceea ce faci și cât de bun sau poate nu ești bun cu nimic în plus față de alții, vor exista cu siguranță oameni care să comenteze. Oameni care vor să ne tragă mai jos, din dorința de a ieși ei în evidență… motivul nici nu este important în final. Oamenii cu stimă de sine pot să accepte ușor că ai dreptate. Oamenii cu orgoliu au probleme în a accepta că ai dreptate. Oamenii orgolioși se vor opune pur și simplu la orice le spui, pentru că altfel s-ar simți înjosiți în ochii celorlalți, s-ar simți slabi. Ei nu își modifică părerile, chiar devin violenți verbal dacă insiști să-ți susții părerea prin argumente. Pur și simplu nu îi interesează argumentele, ci gândesc doar că nu doresc să fie ei cei care cedează. Oamenii care bârfesc, evident, au propriile frustrări, că nu au reușit să-și atingă scopurile proprii, dorința de răzbunare și sentimente de invidie, de răutate față de persoana denigrată.

„Tăcerea este răspunsul celor înţelepţi dat celor nebuni.”

Trebuie să știi ce e mai important pentru tine. Să câștigi o luptă sau să-ți păstrezi sănătatea, liniștea, fericirea pe termen lung? E mai important să ai dreptate sau să fii fericit? E mai important să continui chiar și atunci când un drum nu duce nicăieri sau să recunoști față de tine însuți că poate o altă cale, e mai potrivită pentru tine? Cu ce m-ar ajuta să fiu revoluționară, războinică, din dorinţa de a rămâne învingătoare? NU!

„Nu te lăsa ademenit să contrazici. Înţelepţii cad în neştiinţă, când se ceartă cu cei neştiutori.”  citat clasic din 

Am ales să tac, dar nu pentru că nu mai am nimic de spus… Nu. Ar fi atât de multe de spus, de strigat, de urlat… Am ales să tac doar pentru că cei frustrați nu sunt în stare, nu sunt pregătiți să  înţeleagă și să accepte realitatea așa cum este ea. Din acest motiv prefer să tac. Prin tăcere poţi să învingi o sută de oameni.

„Darul vorbirii este nimic, în comparaţie cu arta tăcerii.”  Valeriu Butulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!