Competiția în mediul de afaceri

Mediul de afaceri a fost și este o atracție pentru mulți. Unii au studiat pentru a ajunge chiar experți în acest domeniu, alții,.. s-au descurcat și fără prea multe studii, aceștia din urmă fiind „băieții deștepți”. Trebuie spus de la bun început că termenul românesc de afacere, este o traducere a termenului englezesc business, și care după intrarea pe piața de afaceri a băieților deștepți, în vocabularul românesc a pătruns în forma alterată de „bișniță„.

Competiția trebuie să fie în primul rând cu tine însuți, să te gândești mereu ce să faci ca să excelezi în fața clienților sau ce să inventezi ca să te poți detașa și deosebi de tot, pentru a fi pe primul loc. Mulți oameni de afaceri nu înteleg prea clar natura competiției și necesitatea cooperării, preocupați fiind, exclusiv de maximizarea profitului lor. Ei ignoră orice responsabilități morale față de ceilalți, întrucât le consideră niște fantezii idealiste și umanitare, care le stânjenesc afacerile și le micșorează profitul.

Omul este o ființă guvernată de instincte agresive, oricând înclinat să își atace cu extremă cruzime semenii spre a-și satisface neîntârziat toate poftele. Printr-o  atitudine constant agresivă, țintind distrugerea celorlalți competitori, nu se vor obține rezultate mai bune, ci printr-o îmbinare inteligentă concurențială și spirit de cooperare. Orice persoană rațională ar trebui să evite riscurile inacceptabile ale acestui război sângeros generalizat este o chestiune de bun simț și de rațiune elementară. Eu consider că în afaceri nu poți funcționa bine decât într-o colaborare bine organizată. Lipsa de etică în afaceri poate să coste scump.

Politica noastră de dezvoltare nu se bazează pe lupta cu competitorii, ci de a demonstra clienților și colaboratorilor noștri că noi suntem buni profesioniști, cu o implicare asiduă către perfecțiune. O competiție o câștigi când faci abstracție aproape total de ea și de adversari.

Dar de ce adversari? Louis Brandeis, judecător la Curtea Supremă de Justiție din SUA, spune: „Competiția constă în a încerca să faci un lucru mai bine decât ceilalți; aceasta înseamnă să produci și să vinzi un articol mai bun la un preț mai scăzut ori să prestezi un serviciu de mai bună calitate. Nu e vorba despre o întrecere similară celei din ringul de box, în care scopul este acela de a‑ți face adversarul KO. Cu alte cuvinte, să‑i ucizi pe concurenți.” Iar Solomon adaugă: „Nici o afacere nu are succes prin simpla eliminare a concurenței și nici un manager sau executiv nu a reușit vreodată prin simpla distrugere a rivalilor.” Comportamentul agresiv în urmărirea de către individ a satisfacerii intereselor personale și a maximelor avantaje pe seama celorlalți, face ca în final, cu toții să aibă de pierdut.

„Nu cunosc soluția pentru atingerea succesului, dar știu că pentru a eșua e suficient să încerci să mulțumești pe toată lumea.” – Bill Cosby

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!