Munca în străinătate – fenomen controversat
Asist de ceva vreme la o campanie de dezinformare strategică prin crearea de realități alternative, prin pervertirea adevărului obiectiv – realizat pe baza datelor, faptelor și argumentelor concrete – răstălmăcirea lui prin utilizarea unei combinații de elemente, fapte şi bucăţi de adevăr selectate, interpretate, combinate cu raţionamente alterate prin utilizarea de fel de fel de metode și propagandă, interpretare forțată, totul împănat cu o multitudine de minciuni.
Din reportaj, se vede clar, că cei intervievați nu se arată chiar afectați, sau cel puțin nu acuză acest fenomen de plecare la muncă în străinătate, însă canalul de știri Protv este campion la a prezenta dezastre, a devenit deja celebru cu „Știrile de la ora 5” unde auzim numai de crime, violuri și tot felul de alte dezastre, sau ce să mai spunem de emisiunile penibile prezentate pe Protv Internațional. Poate că au simțit că poporul vrea „pâine și circ”, și ca să aibă rating, prezintă după cerință.
În ziua de azi, informațiile circulă rapid către un număr mare de oameni, atât prin intermediul televiziunii, internetului și mai ales prin social media, astfel, percepția asupra unui anumit eveniment este ușor de format, de deraiat, de alterat și de impus. Prezentarea ulterioară a adevărului, sau a dreptului la replică, va duce la o schimbare minimă de opinie din cauza bine cunoscutei comodități de a gândi și analiza de către o persoană obișnuită, obișnuită să „servească ce i se oferă” și care și-a dezvoltat propria descriere, percepție și propriul „adevăr”.
Înşişi, oamenii politici şi formatorii de opinie din spaţiul mediatic, majoritatea cu un scop sigur și precis, strategic acționează un pe un conţinut produs direct în România, și o parte din conținut produs în străinătate. să adopte variantele cele mai insidioase şi mai puţin vizibile,pentru a genera reacţii virulente negative. De aceea asistăm la atitudini războinice cu efecte psihologice, a elementelor de condiţionare şi mai ales în tema noastră principală, „munca în străinătate, observ cum se derulează acţiunile de recrutare şi constituire a grupurilor de influenţă, a grupurilor de sprijin, a masei de manevră şi mai ales recrutare a „convinşilor.”
Constat cu mare părere de rău, că suntem un popor melodramatic, mai concret, ori ne plângem soarta pe acorduri de manele referitoare la munca în străinătate, ori creem fel de fel de acțiuni prin care să ne plângem peste tot ce greu ne este în străinătate. Înainte de 1989, mulți români și-au pus viața în pericol pentru a ajunge în străinătate, pentru că visul celor mai mulți români, era să plece în străinătate, iar acum ne plângem peste tot ce greu ne e. Dar vă întreb și eu, vă aduce cineva forțat? Dacă e greu, de ce nu renuțați?
În articolul de mai sus, am auzit o doamnă care spunea că lucrează de 7 ani în străinătate – eu am spus mereu la toate doamnele care au primit loc de muncă prin firma noastră: „munca în străinătate poate să fie o etapă spre prosperitate”. Eu personal, când am lucrat în Israel 7 ani, am cumpărat în România 3 apartamente – este o investiție. Dacă vă e greu la muncă în străinătate, de ce nu vă faceți o afacere acasă în România ca să nu vă mai fie așa greu?Am spus asta unei doamne care a venit la noi la firmă și a vrut să-mi arate pe pagina ei de facebook, ce torturi știe ea să facă și ce prăjituri- imediat i-am spus:„ Uite, puteți să vă deschideți o cofetărie, sau o afacere în acest sens” . Răspunsul a venit prompt: „ O, nu! Nu fac eu așa ceva. Păi ce, să muncesc așa mult? Nu doamnă, eu știu să mă protejez.”
Am avut plăcerea să avem în firma noastră și o doamnă care după câteva luni de lucru în Austria, ne-a sunat și a spus că nu mai vine la lucru, și ne mulțumește mult pentru ajutorul acordat, pentru că a reușit să-și vadă visul împlinit – și-a deschis un salon de masaj, și e foarte fericită că poate sta acasă lângă copil.
Diferența dintre cine ești și cine vrei să fii, este ceea ce faci!