Nu poţi mulţumi pe toată lumea

Indiferent ce faci, întotdeauna vor fi critici. Poţi să ai cea mai lăudabilă iniţiativă, întotdeauna va exista un grup de oameni care ţi-o vor critica. Ţi-ai irosi energia degeaba încercând să mulţumeşti pe toată lumea. Poţi în schimb să acorzi atenţie  oamenilor care te apreciază. Sunt singurii care contează! Restul…, e rest. Preţul de a fi drăguţ, e că renunţi la visele tale, alegerile tale, dorinţele şi libertatea ta. Din păcate, a face pe plac oamenilor are de cele mai multe ori, chiar efectul opus față de cel intenționat. În loc să ofere recunoștința corectă, unii oameni dau tot ce au mai rău în ei, exploatează, devin ostili, respingători și disprețuitori față de cel care i-a ajutat.

Aristotel spunea: „Există un singur mod de a evita critica: nu face nimic, nu spune nimic și fii un nimic.”

Cine ar fi crezut că fiind prea drăguţ răneşti oamenii. Dar dacă nu stabilești nişte limite clare le laşi impresia că eşti disponibil oricând, iar când se întâmplă să îi refuzi, se vor simţi răniţi. Ei nu pot să înţeleagă că nu poți să fii mereu disponibil pentru alţii. Doar Dumnezeu poate face asta.

Îmi amintesc de o fostă colegă care m-a dezamăgit. Pot spune că chiar m-a șocat cu atitudinea ei. De multe ori venea la mine acasă să-și plângă păsul, decepțiile, iar eu îi ofeream din timpul meu și nu numai. Mă suna seara și plângea la telefon povestindu-mi diverse, iar eu, amabilă, îi spuneam să vină la mine, să nu stea singură când este așa tristă. Odată, s-a hotărât să-mi spună plângând, că de fapt ea mă ura foarte tare în sinea ei. Am rămas șocată, cui am oferit spre găzduire casa mea, cui am oferit timpul meu, atenția și grija mea. Și acum îmi amintesc cu mare uimire cum a avut curaj să-mi spună: te urăsc pentru că tu ai o casă și eu nu am, te urăsc pentru că tu ai un copil și eu nu voi avea niciodată, te urăsc pentru că tu ai primit un loc de muncă și eu tocmai am rămas fără, și tot avea diferite motive de ură la care eu nu m-aș fi gândit niciodată.

Oamenii oricum te vor critica indiferent de ceea ce faci, însă asta nu trebuie să te oprească din a face acele lucruri care sunt importante pentru tine, însă cu timpul am învățat ceva din toate acestea, și anume că indiferent ce faci și ce spui, vei avea oameni care te vor critica. Unii oameni critică pentru că asta este meseria lor. Uneori critica te poate ajuta să evoluezi dacă ești dispus să cauți lecția din spatele fiecărei critici.

Albert Einstein spunea foarte bine: “Nebunia înseamnă să faci acelaşi lucru din nou şi din nou şi să te aştepţi la rezultate diferite.”

Un lucru este clar, că pe măsură ce înaintez în vârstă, constat că satisfacția de a ajuta pe cei care mă iubesc, apreciază și urmăresc va fi mult mai mare decât insatisfacția de a fi criticat.

Fiecare a trecut printr-o serie de evenimente care l-a schimbat într-un mod care-l împiedică să fie la fel cum erau înainte, însă oamenii care se dezvoltă şi învaţă din greşelile lor sunt cei care, până la urmă, sunt cei mai fericiţi.

Nu poți mulțumi pe toată lumea. Așa a fost de mii de ani și așa va fi până când oamenii vor exista pe acest pământ.

“Nu ştiu care e cheia succesului, dar cheia eşecului e să încerci să mulţumeşti pe toată lumea.” zicea Bill Cosby.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!