„România, trezeşte-te!” – „Deşteaptă-te, române!”

„România, trezeşte-te!” –  „Deşteaptă-te, române!”

În 22 decembrie 1989, în timpul revoluţiei anticomuniste, acest imn, ” Deșteaptă-te române „s-a înălţat pe străzi, risipind frica de moarte şi unind întregul popor în sentimentele nobile ale momentului. Începând din 1848, „Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curaj în momentele cruciale ale istoriei. Pe lângă acest imn, românii mai au Hora Unirii, pe versurile scrise în 1855 de poetul Vasile Alecsandri – este un vechi ritual, simbolizând comunitatea spirituală, egalitatea. Citiți cu atenție, vă rog, versurile acestor imnuri care ne-au rămas de la străbunii noștri, și vedeți ce simțiți?

Se spune că țara și mama nu ți le alegi. De ceva vreme, mă uit la ce se întâmplă cu România și cum am fost nevoită să o părăsesc. Numai vrajbă, dezbinare, exil şi ură ne-a adus democraţia pentru care am scandat alături de mulți alții în decembrie 1989. Încerci o vreme să te lupți cu morile de vânt, cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, și renunți. Dezamăgită, înșelată, mânioasă, îndurerată, și cu toate acestea nu ți-e usor s-o lași. În clasa politică din România au ajuns să fie trădători de neam şi ţară sau să ignore interesul național românesc, pentru că se simt puternici prin stat, administraţie sau diverse instituţii intangibile până și în fața justiției. Stăteam de vorbă cu cineva care tot povestea cu dispreț de tot ce se întâmplă în România datorită corupției la nivel înalt, și lipsei de respect față de valori, și la finalul discuției îmi spune că se gândește tot mai mult să părăsească România.

Mulți dintre cei care au plecat din țară( peste 3,4 milioane de români plecați la muncă în străinătate, ori stabiliți definitiv acolo, cu tot cu familii) continuă să facă ceva pentru România, fiecare cum poate – trimițând bani către cei de acasă, sau prin oferte de locuri de muncă în străinătate pentru români (așa cum facem noi prin firma D&C Gumann). Nu cred însă că a rămâne în țară e în sine un merit, sau că cei rămași contribuie automat la progresul societății românești. Câți dintre cei rămași se informează politic și încearcă pe cât se poate să schimbe ceva ? Câți dintre cei care locuiesc în România, în loc de a sta pe loc și a aștepta de la altcineva soluții simple, își asumă riscul de a schimba ceva de care se plânge că-l deranjează?

Mă tot întrebam de ce a ajuns în halul acesta clasa politică, și iată la ce concluzie am ajuns: sunt dezamăgită de ceea ce trăim și asta, cred eu că este și din cauza noastră!

Din cauza noastră – cei din diaspora, care scârbiți de sistemul corupt, am preferat să plecăm departe!

Din cauza noastră, că am tolerat prea multe în decursul anilor, sperând că va apare o minune și va veni de undeva o schimbare…

Din cauza noastră, pentru că am preferat să ne vedem liniștiți și cuminți de studiile noastre, de cariera noastră, de afacerile noastre. Unii chiar nu mai urmăresc știrile, nu mai citesc ziare, nu mai caută informații în domeniul politic spunând – „TOȚI SUNT O APĂ ȘI UN PĂMÂNT”- Eu nu cred asta. Eu sunt sigură că prin acea mare masă politică mai sunt și oameni integri și cinstiți care știu și pot să-și facă bine treaba.

Din cauza noastră, pentru că unii cetățeni din România, dintr-o indolență fără margini nu se deranjează să iasă la vot, pentru că se simt obosiți, n-au dispoziție, n-au cu cine lăsa copilul, duminică e ziua lor liberă și oricum n-au cu cine vota. Dacă nu ați avut cu cine vota, nu-i nimic, ați primit din oficiu. În timp ce voi stați și vă uitați la telenuvele și emisiuni cancan, acești politicieni trag sfori și pregătesc legi în interesele lor personale.

Lăsând la o parte gustul putrezit al acestei stări de fapt, se remarcă încă o dată starea de faliment etic, profesional și instituțional în care suntem în acest moment. Să sperăm că ne vom trezi până nu e prea târziu!

Îmi este rușine  pentru faptele unor români din țară sau din diaspora și pentru jalea în care a ajuns o ţară cu un potenţial extraordinar, dar niciodată nu îmi va fi rușine că sunt ROMÂN și voi iubi, să reprezint în lume România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!