Românii și munca lor în străinătate

„Oamenii se împart în două categorii: cei visători, care aruncă monede în apă și cei realiști, care le scot din apă.” — Thomas Hobbes

În ultima vreme se tot vehiculează pe internet  despre acest subiect fierbinte diverse opinii pro și contra. Evident că sunt și cazuri, și nu puține, unde găsim români fericiți și mulțumiți de ce au realizat în străinătate. Ne bucurăm pentru ei și sunt sigură că nici începuturile lor nu au fost tocmai line și nici lipsite de intemperii, dar le-au depășit. Voi relata mai jos situația celor care se consideră înșelați, păcăliți, sau, cel mai des auzim despre  „ȚEPE ȘI ȚEPUIȚI„.

http://observator.tv/eveniment/romance-ingrijitoare-strainatate-intermediari-237780.html  

În primul rând, să analizăm profilul celui care ajunge victima unei astfel de înșelătorii în  străinătate. Cu toții știm că un om informat, este un om puternic – Deci concluzia?! Nu s-a informat suficient sau și mai grav – deloc. Ia hotărâri pripite și își propune să încerce orice. Ar munci orice: în agricultură, într-o fabrică, la particulari, la orice fel de firmă, și din România când pleacă este deja pregătit pentru orice compromis, din disperarea datoriilor în care este afundat, din nevoia acută de bani. Nu are nici un fel de pretenții, pentru că nici pregătire nu are. Nu vrea să meargă pe meseria lui, ci vrea un job simplu, unde nu se cere cunoașterea limbii, pentru că nu are nici timp, nici posibilitatea de a învăța rapid germana sau limba țării pentru care apelează. Are nevoie urgentă de bani și asta i se pare a fi soluția cea mai la îndemână. Și de aici apar problemele.

„Românii au stat mereu prost cu alimentația,tocmai de aceea se mănîncă așa de bine între ei.” Stefan Munteanu

Ce este lesne de observat, este că suntem un popor plângăcios și mereu revoltat, căutând „țapi ispășitori” pentru ce ni se întâmplă nouă. Românii se plâng mereu de câte ceva  – de familie, prieteni, colegi de muncă, societate, țară, viață. Oricine este vinovat de ce ni se întâmplă, numai noi nu. Când suntem în România, dăm vina pe politicieni, ca viața este foarte grea, că ceilalți îi persecută, că muncesc mai mult și primesc mai puțin, că vremea este prea caldă, prea rece sau prea ploiasă, șeful este așa și pe dincolo, etc.  Când ajungem în străinătate, ne plângem de dor de casă, de angajatori, de firmele de intermediere, de familiile la care lucrăm,.. mereu ne plângem.  Un lucru este clar – că omul va fi mereu nemulțumit, iar pentru nemuțumirile și neîmplinirile lui, va fi mereu altcineva vinovat, pentru că așa e mai comod.

„Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat.” – citat celebru din Immanuel Kant

Omul leneş  este uşor de manipulat. Îi este mult mai comod să caute scurtături. Nu-i place să citească toate detaliile, nu are timp pentru că e tot timpul ocupat cu diverse sau nu vrea să îşi facă timp.E mai simplu să afle de la alții. Omul uşor de manipulat este sărac. Are întotdeauna mai puţin decât îşi doreşte.Nu e neapărat o problemă de bani, ci mai degrabă de dorinţe neîndeplinite. Poţi să ai 1000 de euro/lună salariu şi tot să nu fie suficient, pentru că tu crezi că meriţi sau ai nevoie de mai mult ca să îţi acoperi dorinţele şi capriciile. Omul uşor de manipulat este needucat şi nu se informează. Știu că doare și deranjează, dar asta este cruda realitate.

„Omul este singurul animal ale cărui dorințe cresc pe măsură ce sunt hrănite; singurul animal niciodată satisfăcut.” — Henry George  

Dacă în vremea comunismului nu aveam acces la prea multă informație, acum din păcate este multă informație și influență , – mass media de proastă calitate și prea puțină deschidere pentru o educare și informare de valoare. Dacă ne uităm, ce rating are o emisiune de scandal în care este invitat Florin Salam, sau Adrian Minune, sau Nicolae Guță,…sau scadalurile dintre moștenitorii lui Dolănescu sau al poetului Adrian Păunescu,.. este covârșitoare față de o emisune culturală moderată Emil Hurezeanu , sau Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu, și mulți alții ca ei. Oamenii nu mai citesc, nu se mai informează, ci așteaptă și se mulțumesc cu informația pe care o preiau fără a o verifica, dar și mai grav este că o predau și mai departe modificând-o și ei la rândul lor.

„Oamenii doresc să scape de relele pe care le aduc cu sine viciile lor, nu de vicii.” — Ralph Waldo Emerson

Dacă fiecare dintre noi am conștientiza aceste lucruri și ne-am deschide mai mult ochii minții și ai sufletului și am lua și atitudine, lucrurile ar putea fi urnite încet dar sigur și schimbate în viața fiecăruia. Până la urmă ești ceea ce gândești că ești, iar acest lucru poate fi schimbat. Însă pentru asta e nevoie de puțin din toate: dorință, voință, perseverență, focus etc. Iar pentru a ajunge să-ți dai seama că trebuie să-ți descoperi propria persoană și cine ești cu adevărat, ce gândești că ești, ce ți-ai dori să fii, ce trebuie să schimbi la tine și cum poți face asta e cale  lungă.

„Oamenii tind să-și amintească drepturile, în schimb tind să-și uite îndatoririle.” — Indira Gandhi

În ultima vreme asist cu mâhnire cum astfel de indivizi invidioși au creat un grup prin care nu fac altceva decât să stea la pândă și să vâneze greșelile altora care muncesc. Mie milă de ei. Sincer, mie tare milă.

Românii privesc din umbră cu satisfacție la spectacolul oribil creat de alți români pentru că sunt ușor de manipulat și nu înțeleg faptul că, în realitate, asistă la un proces de distrugere a imaginii de român în străinătate. Cât de gol trebuie să fii în suflet și în gândire, ca să-ți consumi timpul tău prețios urmărind pe altul și născocind fel de fel de scenarii care mai de care mai bombastice pentru ați aduna aliați?!

„Oamenii se împart în două categorii: unii caută și nu găsesc, alții găsesc și nu sunt mulțumiți.”   — Mihai Eminescu

Din păcate acum, asistăm cum se creează pentru lumea supusă procesului globalizării şi secularizării, un tip de om universal. Omul care ştie de toate şi nu ştie nimic, omul înstrăinat de neam şi patrie, omul fără istorie, fără tradiţie, fără Dumnezeu, omul fără rădăcini.

„Am învățat că viața îți poate fi schimbată în câteva ore de către oameni care nici nu te cunosc.”— Octavian Paler

În România zilelor noastre, din păcate, are căutare şi este apreciat de societate şi de către mulţimi, omul non-valoare, omul şmecher cu apucături de înşelătorie, minciună, hoţie, omul fără carte, dar care ştie să se descurce, să aducă voturi la partid, indiferent de modalitate, omul dornic de putere cu orice preţ. Oamenii cu educaţie aleasă, cu experienţă, care au făcut ceva folositor pentru societate, oamenii modeşti şi cu bun simţ, oamenii care ştiu, pot şi doresc să facă ceva pentru comunitate, oamenii cu idei, proiecte şi viziuni clare pentru comunităţi, astfel de oameni, nu au loc de cinste în societatea aceasta nenorocită.

„LUMEA NU SE VA SFÂRȘI DIN CAUZA CELOR CARE FAC RĂU, CI DIN CAUZA CELOR CARE SE UITĂ LA EI ȘI NU FAC NIMIC”  ALBERT EINSTEIN.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error: Content is protected !!