Nu există stabilitate fără solidaritate şi nici solidaritate fără stabilitate.
Solidari cu și pentru cei de acasă!
Înțelegem perfect tensiunea psihologică uriașă care vă apasă în această perioadă de criză. Știm că vă gândiți nu doar cum să vă protejați pe dumneavoastră, ci și la cei rămași acasă, care și ei trăiesc zile de incertitudine.
Printre consecințele pandemiei COVID-19 se numără și pericolul real, pentru unele categorii de persoane aflate la muncă în străinătate, care și-au pierdut locurile de muncă sau incertitudinile create de această situație dramatică, la care se adaugă grija chiriilor și întreținerii mai departe în străinătate – aceștia sunt românii care au fost determinați să plece spre România în aceste momente.
Această situație nu poate dura prea mult, deoarece va afecta situația economică mondială dramatic. Desigur că autoritățile corespunzătoare se preocupă să găsească cât mai urgent o soluție de încetare a acestui risc. Aveți răbdare și respectați regulile anunțate pentru a ieși mai repede din această criză, după care veți putea pleca liniștiți și în siguranță spre casele dumneavoastră.
Dacă dăm din coate și zbierăm, mințim că nu suntem infectați și că nu am fost în zone de risc, ne purtăm iresponsabil, sau mai neplăcut am auzit spunând „ cel puțin să mor în țara mea”. Dar oare sunteți singuri în această situație? alții – puși în fața acestei situații-limită – cum fac?
Consider că persoanele care lucrează la îngrijire bătrâni la domiciliu, sunt mai protejați la locul de muncă din străinătate unde se află, decât dacă ar alege să plece spre casă, și am să vă explic de ce:
-chiar dacă dumneavoastră pretindeți că la momentul plecării nu sunteți infectați, acest lucru se poate întâmpla pe drum de la călătorii de lângă dvs. Din microbuz sau avion.
-chiar dacă veți reuși să treceți de granițele care mai mult sunt închise, imediat după intrarea în România, veți fi transferați în carantină în condiții nu tocmai plăcute.
În cazul în care alegeți să rămîneți la locul de muncă, sunteți mai protejați de această epidemie, un mare interes având în acest sens și familia pacientului pe care-l îngrijiți din drag și grijă pentru părinții lor. Mai mult, în Austria este foarte bine organizat primul ajutor pentru această situație de criză și în acest sens a fost pus la dispoziție numărul de telefon 1450 la care puteți apela în cazul în care prezentați anumite simptome asemănătoare acestui virus.
Toți suntem la fel de expuși. În fața acestui CORONA VIRUS, toți suntem egali și nu contează ce funcții avem, câți bani avem, ce mașini avem, ci doar cum respectăm regulile curente și cele excepționale, regulile de viețuire și de conviețuire care nu se discută, ci se aplică și mai ales cu multă credință.
Din tot acest mare rău, cred că e cazul să remarcăm faptul că am început să comunicăm, unii și-au amintit de omenie. Trebuie să apreciem în aceste momente cadrele medicale care deși sunt și ei expuși, merg zilnic la datorie, jurnaliștii care sunt mereu activi pentru a ne informa, brutarii care ne asigură pâinea zilnică, vânzătorii care stau la post zilnic, pentru ca nouă să nu ne lipsească hrana și mulți alții care merg totuși la serviciu pentru ca totul să funcționeze cât de cât în limite normale. Aceștia trebuie prețuiți și încurajați.
Împreună cu înțelepciune și credință vom trece și peste asta! Nu există probleme, există doar situații care au soluții.
Cu prețuire,
Daniela Gumann.