În atenția personalului de îngrijire bătrâni!
Dragi îngrijitoare şi îngrijitori,
de la o zi la alta apar tot mai multe constrângeri și restricții datorită pandemiei în care trăim.
Au fost multe situații când la trecerea granițelor au fost neplăceri cauzate de reglementările stabilite de nivelul de infectări. Atât timp cât activitatea dumneavoastră de muncă este dependentă de trecerea regulată peste graniță, vor fi tot mai des îngreunate aceste treceri de diverse hotărâri legate de această pandemie.
Evident că deocamdată de la aceste noi reglementări există excepții, iar Dvs., cei care lucraţi în îngrijirea la domiciliu, vă încadrați în ele, prin prisma Hotărârii 48 din 8 octombrie 2020 ( Hotărârea întreagă o găsiţi aici: https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/i-hotarare-nr-48-din-08102020-privind-stabilirea-exceptiilor-de-la-masura-carantinei-si-suspendarea-zborurilor-catre-tarilezonele-de-risc-epidemiologic-21393.html?fbclid=IwAR1uy-O-ihoWeFJNRsMTNIjBOQKu2h9u-2PdOCd7KkTtXmy8-wZ8nLuZ7Xg ).
Excepţia înseamnă că, având la Dvs. un test PCR negativ, plus contractul de muncă/ colaborare ce dovedește că lucrați în Austria ca îngrijitoare/ îngrijitor de persoane (denumită „asistenţă socială“ de autorităţile române), nu veți mai intra în carantină; în plus, se aduce şi o modificare, astfel că testul PCR negativ va trebui să fie nu mai vechi de 72 de ore. Un alt aspect deloc de neglijat, este faptul că deși prețul pentru un test PCR trece de multe ori peste 70€, în Austria, legal vă sunt decontați doar 60€.
https://www.salzburg.gv.at/themen/gesundheit/corona-virus/24-stunden-betreuung-sonderp
Consider că odată începută campania de vaccinare și efectuarea în sine a vaccinului ar simplifica/elimina toate greutățile întâmpinate până acum cu deplasarea peste granițe și nu numai.
Pentru personalul de îngrijire aflat la locul de muncă în Austria, anunțarea pentru vaccin se poate face la numărul de telefon 1450
Momentan se poartă discuții ca în momentul în care pacientul pe care-l îngrijiți va fi vaccinat, să aveți și dumneavoastră această posibilitate. În acest caz, ideal ar fi să rămâneți la locul de muncă până când realizați și faza a doua de vaccin Pentru acest lucru este necesar să aveți e–card.
În cazul personalului de îngrijire aflat în perioada de pauză de lucru, și care se află în țara de origine, respectiv România, ar fi recomandat să efectueze ambele faze de vaccin în același loc. După efectuarea vaccinului, veți primi o dovadă sau un certificat de atestare, care vă dă libertatea de deplasare.
Fiecare este liber să aleagă în dreptul său după cum consideră de cuviință, dar să țineți cont că este important nu doar pentru sănătatea celor din jur ci şi pentru sănătatea Dvs. şi pentru activitatea Dvs. ca lucrător independent în Austria.
Știm foarte bine că situația continuă să fie presantă şi neplăcută, dar deocamdată aceasta este realitatea şi trebuie să ne conformăm cu toții.
Vă dorim multă putere şi toate cele bune!